Tekstgrootte A A

Wat is dementie?

Het geheugen gaat met het stijgen van de jaren langzaam achteruit. Bij de meeste mensen leidt achteruitgang in het geheugen niet tot een verstoring van het dagelijks leven. Er is dan sprake van normale ouderdomsvergeetachtigheid. Bij dementie is er niet alleen sprake van vergeetachtigheid, maar draait het om geheugenproblemen die het dagelijks functioneren verstoren.


Bij mensen met dementie kunnen de hersenen informatie niet meer goed verwerken. Dit komt doordat steeds meer zenuwcellen in de hersenen en/of verbindingen tussen deze zenuwcellen beschadigd raken. Bij sommige personen met dementie verloopt de achteruitgang heel snel, terwijl anderen nog jarenlang een relatief gewoon leven kunnen leiden.


Soorten dementie
Er zijn verschillende vormen van dementie. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor. Op de website van Alzheimer Nederland vindt u meer informatie over de verschillende vormen van dementie.


Gevolgen
Behalve het geheugen worden ook andere hersenfuncties aangetast. In het begin van de ziekte vallen meestal de geheugenstoornissen op. Later krijgt de persoon met dementie problemen met denken en met taal. Ook treden vaak veranderingen in karakter en gedragsproblemen op. Naarmate de ziekte vordert, zal iemand met dementie steeds meer de regie over zijn eigen leven verliezen: de persoon wordt meer afhankelijk van de hulp van anderen en dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker.


Leeftijd
Dementie komt vooral voor op oudere leeftijd. Na het 65ste levensjaar verdubbelt ieder jaar de kans op het krijgen van dementie. Toch komt dementie ook op jongere leeftijd voor. Dit kan grote impact hebben op het (gezins)leven. Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 12.000 mensen waarbij de eerste verschijnselen van dementie zich voordoen voordat zij 65 jaar worden.